|
Tokaj Na
Dolnom Zemplíne,
v juhovýchodnom cípe Slovenska, leží tokajská vinohradnícka oblasť. Je
to najmenšia a zároveň najaktraktívnejšia vinohradnícka oblasť Slovenska.
Patria do nej obce Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Čerhov, Slovenské nové mesto,
Bara, Černochov a Viničky. Je to kraj rozsiahlych nížin s množstvom vodných
plôch, riečných zákutí a vinikajúceho tokajského vína. Na hranici s Maďarskom
vystupujú z Východoslovenskej nížiny Zemplinské vrchy, južné svahy ktorých
sú osadené vínnou révou už dve tisícročia. Vinič tu začali pestovať už
starí Rimania po tom, čo dobili Panóniu.Tokajská oblasť je jednou z mála
oblastí na svete, kde možno dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých
vín. Počiatky pestovania viniča v oblasti sú známe z obdobia nadvlády
Rímanov, kedy kraj bol súčasťou Panónie. Po páde britského impéria pokračovali
v pestovaní Slovania. Keď v roku 894 prišli na toto územie Maďari pod
vedením Almusa a jeho syna Arpáda, našli tu už rozvinuté vinohradníctvo.
Svedčí o tom podanie, podľa ktorého vojvodca Turkov hlási kniežaťu Arpádovi,
že pri sútoku riek Bodrogu a Tisy našiel v okolitých svahoch prekrásne
vinohrady. Uvádza sa, že pomenovanie obce a vrchu Tokaj je slovanského
pôvodu. Odvodzuje sa od staroslovanského "Stokaj". V prenesenom
význame je to sútok dvoch riek t.j. Bodrogu a Tisy. Nájazdom Tatárov v
roku 1241 bol kraj vyľudnený a vinohrady zničené. Kráľ Béla IV. kolonizoval
vyľudnený kraj Talianmi. Talianskí osadníci sem priviezli nielen nové
pestovateľské skúsenosti, ale aj základnú odrodu Furmint. Veľké zásluhy
o rozvoj pestovania viniča v Tokajskej oblasti priznáva história taktiež
kráľovi Matejovi Korvínovi (1458 - 1490). V čase tureckých vojen a po
dobytí územia Turkami v roku 1528 zostala oblasť 170 rokov pod tureckým
panstvom. V tejto dobe sa pestovanie viniča v tokajskej oblasti podstatnejšie
nerozširovalo, ale z tohto obdobia pochádza väčšina tokajských pivníc,
ktoré boli budované ako úkryty ľudí a majetku pred lúpežnými vojskami.
Postupne sa zlepšuje technológia výroby tokajských vín a až v roku 1560
sa v latinsko-maďarskom slovníku Fabricia Balásza stretávame s termínom
cibéby (hrozienka), ktoré sa za priaznivého počasia tvoria v tokajských
odrodách napadnutých ušľachtilou plesňou Botritis cinerea Persoon. Prvý
Tokajský výber vyrobil Sepsi Laczko Maté. Na Veľkú noc v roku 1650 prekvapil
vínom vyrobeným z cibéb manželku svojho zemepána Zuzanu Lórantffyovú -
vdovu po kniežati Jurajovi Rákoczim I. Prvý zákon, ktorý sa týkal tokajskej
oblasti, bol vydaný v roku 1655. Týmto zákonom sa nariaďovalo vyberanie
cibéb na výrobu Tokajských výberov, čím bol daný základ technológie výroby
tokajských vín. Pamätihodná kapitola dejín Tokajského vína je spojená
s menom Františka Rákocziho II.. Od kniežaťa boli pravidelne odosielané
zásielky vína adresované na dvor kráľa Ľudovíta XIV. (1638 - 1715). Tokajské
víno sa stalo obľúbeným nápojom aj cára Petra Veľkého a jeho následovníčky
Kataríny. Všeobecne sa o tokajských vínach tvrdí, že majú liečivé účinky.
Vplyvom živého zahraničného záujmu v 18. storočí, Tokajské víno získalo
na sláve nielen v Europe, ale aj v ostatných svetadieloch. Kupovali ho
aj ako liek UNIVERSALIS VERA MEDICINA na liečenie chudokrvnosti, malátnosti
a nervových chorôb.
Po páde rimského impéria v pestovaní pokračovali Slovania. Slovanského
pôvodu je aj názov obce a vrchu Tokaj. Odvodzuje sa od staroslovienskeho
slova Stokaj, čo znamená sútok dvoch riek, v tomto prípade Bodrogu a TIsy.
Rozvoj vinohradníctva zastavil v roku 1241 vpád Tatarov. V čase ich nájazdov
bol celý kraj opustený, takže po ich skončení panovník Béla iv. povolal
do kraja talianskych kolonistov, ktorí sem priviezli nové pestovateľské
metódy a základnú odrodu furmint.
Trebišov Okresné
mesto, centrum južného Zemplína, sa rozpriestira na Východoslovenskej
nížine na pravom brehu rieky Ondava v nadmorskej výške 109 metrov. Je
to kraj šírych úrodných rovín, tokajských vín, lužných lesov a tienistých
hôr. Prvá písomnázmienka o Trebišove je z roku 1254, od roku 1439 bol
zemepánským mestečkom. Súčastný Trebišov s vyše 22 tisíc obyvateľmi je
mestom s tradične rozvinutým poľnohospodárstvom a viacerými priemyselnými
podnikmi. Výraznou architektonickou dominantou mesta je trojkrídlový barokovo-klacicistický
kaštieľ z roku 1786, v ktorom je dnes sídlo Vlastvedného múzea. Východná
časť múzea smeruje do francúzkej záhrady. Vlastivedné múzeum má stále
expozície dejín poľnohospodárstva, atraktívnu expozíciu tokajského vinohradníctva
a tradičných remesiel južného Zemplína. Mestký park sa rozpriestiera na
ploche 62 ha za kaštieľom. Anglický prírodno-krajinársky park vznikol
na prelome 18. a 19. storočia. V jednom zo zákutí parku sa nachádza neogotické
mauzóleum J. Andrássyho
z roku 1893. Patrí medzi najcennejšie kultúrne pamiatky mesta. V parku
možno vidieť zvyšky hradu Parič z 13. storočia. V meste a okolí je veľa
historických budov, sakrálnych stavieb v rozličných stavebných slohoch.
Z nich viniká gotický kostol s neskoršou barokovou úpravou postavený pred
rokom 1404. V kultúrnom živote mesta patrí dominantné miesto Zemplínskemu
múzeu, Zeplínskemu osvetovému stredisku, Zeplinskej knižnici, Zeplinskej
hvezdárni a Mestkému kultúrnemu stredisku. V trebišove sú výborne podmienky
pre šport -športová hala, zimný štadión, areál vodných športov, tenisové
kurty a ihriská. Sú tu aj podmienky pre turistiku, poľovníctvo a rybárstvo.
Lákadlom pre turistov je návšteva vínnych tokajských pivníc.
|
|